E- Ticaret Sitesi
Trend

E-Ticaret Sitesi Nedir ve Nasıl Kurulur?

İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte alışveriş alışkanlıklarında köklü bir değişim meydana getiren e-ticaret kavramı, iş dünyasının en güncel dinamiklerinden biri. E-ticaret dünyasında var olmanın temel şartı konumundaki e-ticaret sitesi ise kurulumu ve yürütülmesi de dahil olmak üzere çok kapsamlı bir süreci işaret ediyor. Söz konusu sürece dahil olmadan önce e-ticaret sitesi kurmak ile ilgili tüm detaylara hakim olmanız son derece önemli.

E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler

E-ticaret sitesi kurma süreci en yalın hâliyle çevrim içi ortamda ticari faaliyetler gerçekleştirmek anlamına geldiği için her şeyden önce vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Mevcut bir şirketiniz yoksa şahıs şirketi kurarak vergi mükellefi olabilir ve e-ticaret sitesi açmak için gerekli ilk adımı atabilirsiniz. Daha sonra satmak istediğiniz ürün ve hizmetleri tespit etmeli, gönderimler için bir kargo şirketiyle anlaşmalısınız.

Marka ismi belirleyip alan adı satın aldıktan sonra e-ticaretin vazgeçilmez iki bileşeni olan yazılım altyapısı ve ödeme yöntemlerine yönelmelisiniz. Zira e-ticaret sitesi sayfalarının cevap süresi, ana sayfa açılış hızı, filtreleme teknikleri ve 3D ödeme yöntemleri gibi konular son kullanıcıların en çok dikkat ettiği hususlar arasında yer alıyor. Bu noktada kendi iş hacminizi doğru biçimde saptamak ve faaliyet göstereceğiniz iş koluna uygun altyapı seçimi yapmak büyük önem taşıyor.

E-Ticarete Nasıl Başlanır?

“E-ticaret sitesi nedir ve kurmak için neler gereklidir?” sorularına yanıt verip süreci başlatmanızın ardından adım adım ilerlemeniz gerekiyor. Fikir aşaması, ürün tedarik süreci ve ödeme yöntemlerinden oluşan planlamada e-ticaret sitesi kurma maliyeti kapsamında karşınıza çıkabilecek tüm hususları rasyonel biçimde değerlendirmeli, şirket masraflarını artıracak yanlış girişimlerden uzak durmalısınız. Nitekim sürecin inşasında en çok hata yapılan alanlardan biri de ödeme yöntemleri.

“E-ticaret sitesi kurmak istiyorum” diyen bir kişinin faaliyet alanına ve teknik altyapısına uygun ödeme yöntemi seçmesi oldukça önemli. Ayrıca son kullanıcının sisteminizde erişebildiği ödeme yöntemi çeşitliliğini artırmanız da tavsiye edilen başlıklar arasında. Havale, EFT, kapıda ödeme, kredi kartı benzeri seçenekleri aynı anda sunmanız rekabet avantajına sahip olmanızı sağlıyor. Öte yandan sanal POS ve fatura işlemlerini hayata geçirebilmek için sitenizi açmadan önce şirketinizi resmiyete dökmelisiniz.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Teknik altyapısı kuvvetli bir e-ticaret sitesi kurmanın üç ana yöntemi var. İlk olarak e-ticaret altyapı sistem paketlerinden iş modelinize uygun olanı satın alabilirsiniz. Kurulum aşamasının maliyetini düşürmek isteyen kullanıcılar için ideal olan yöntem bir hayli pratik. İkinci yöntem ise WordPress, WooCommerce, GoDaddy ve Magento gibi açık kaynak kodlu yazılımları kullanmak. İlgili platformlar yardımıyla alan adı, hosting ve SSL sertifikası satın alıp tasarım aşamasına geçebilirsiniz.

Üçüncü yöntem e-ticaret altyapınız için bir freelancer ya da ajans ile anlaşmak. Üretim ve satış planınızı paylaştığınız kişi ya da ajans ile web sitenizin tasarımına başlayabilirsiniz. Fakat açık kaynak kodlu yazılımlar kullanırken ve freelancer ya da ajans ile çalışırken kargo, banka ve sanal POS anlaşmalarınızı kendiniz yapıyorsanız teknik konularla ilgili ekstra maliyetler çıkabiliyor. E-ticaret altyapı sistem paketlerinden satın aldığınızda ise web siteniz tüm unsurları hazır şekilde kullanıma açılıyor. Burada teknik donanım ve maliyet arasındaki dengeyi başarılı şekilde kurmaya dikkat etmelisiniz.

E-Ticaret Sitesi Fiyatları

E-ticaret sitesi kurmanın maliyeti tercih ettiğiniz altyapı, iş hacminiz ve tasarım detaylarına göre değişkenlik gösteriyor. Keza e-ticaret paketleri ve fiyatları da içerik kapsamına bağlı olarak değişiyor. Paketlerin içeriğinde yer alan hizmet sayısı arttıkça fiyatlar da artıyor. Fiyat performans parametresinde işlevsel bir paket seçmek için SEO uyumluluğu, ödeme yöntemi çeşitliliği, tasarım alternatifleri, sosyal medya ve kargo başlıklarına dikkat etmeniz öneriliyor.

Türkiye’de çok sayıda hizmet veren eticaret alt yapı sağlayacıları var. Bunlardan başlıca bazıları şöyle,

İdeaSoft
Ticimax
Projesoft
Tsoft
AkıllıEticaret

Başa dön tuşu