E-Ticaret Uzmanı
Trend

E-Ticaret Uzmanı Ne İş Yapar?

Dijitalleşen iş dünyasının yapı taşları arasında yer alan e-ticaret son derece kapsamlı bir yönetim sürecine sahip. Alanında uzman kişiler tarafından yürütülmesi gereken e-ticaret işlemlerinde başarıya ulaşmanın yolu profesyonel danışmanlık hizmeti almaktan geçiyor. Söz konusu desteği şirketinizin bünyesine dahil edeceğiniz bir e-ticaret uzmanı aracılığıyla alabileceğiniz gibi, dış kaynak kullanımı yoluyla profesyonel bir danışmana da başvurabilirsiniz.

E-Ticaret Uzmanının Görev Tanımı

“E-ticaret uzmanı ne demek?” sorusunun yanıtını görev tanımı üzerinden vermek mümkün. Bir e-ticaret uzmanı, çevrim içi ticari organizasyonlar oluşturup yönetebilecek bilgisayar, web ve dijital pazarlama yetkinliklerine sahip kişi olarak tanımlanabilir. E-ticaret uzmanları bir e-ticaret sitesini tam anlamıyla kontrol ederek son kullanıcılar ile etkileşime girebilir. Web sitesinin teknik altyapısı, ödeme yöntemleri, kargo ve lojistik, dijital pazarlama başlıkları e-ticaret uzmanının görev tanımının sınırları içinde sayılabilir.

E-ticaret uzmanı iş ilanları, konu ile ilgilenen profesyonellerin karşısına genelde e-ticaret yöneticisi ve e-ticaret sorumlusu başlıklarında da çıkabilir. Genelde “E-ticaret uzmanı aranıyor” ilanlarının içeriğini iş verenler belirliyor ve ilgili nitelikler hem şirket hem de sektöre göre farklılaşıyor. Bu nedenle e-ticaret uzmanı CV ve portfolyosu hazırlanırken mümkün olduğunca farklı alanlardaki çalışmaların detaylandırılması öneriliyor. Keza lisans ve yüksek lisans düzeyindeki e-ticaret uzmanı eğitimi, alan içi ve dışı çeşitliliğe bir hayli müsait.

E-Ticaret Uzmanı Nasıl Olunur?

Kalifiye bir e-ticaret uzmanı olarak ticari kariyer inşa etmek istiyorsanız ticari süreçlerin her aşamasına kusursuz şekilde hakim olmanız gerekiyor. Çevrim içi ortamdaki ticari aktivitelere tamamen hakim olabilmek için de dijital pazarlama, satış, SEO, teknik donanım, metin yazarlığı ve kapsamlı iş analizi gibi hususlarda son derece yetkin olmalısınız. Bu yetkinliğe ulaşabilmek için çeşitli kurs ve sertifikalara katılabilir ya da lisans düzeyinden itibaren söz konusu ders içeriğini sağlayan fakülte ve bölümlere yönelebilirsiniz.

E-Ticaret Uzmanı Ne İş Yapar?

Bir e-ticaret uzmanı web siteniz aracılığıyla sunduğunuz ürünlerin dijital pazarlaması ve içeriklerinizin SEO yapılandırmasından çevrim içi ödeme yöntemleri, stok denetimi, iş hacminin kontrolü ve marka bilinirliğinin artırılmasına kadar çok geniş yelpazede sorumluluk ve aynı oranda yetkiye sahip. E-ticaret ortamında yer alan tüm sektörler bir e-ticaret uzmanı ile çalışarak temel mesleki niteliklerden yararlanmayı tercih ediyor. İlgili nitelikler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir e-ticaret uzmanı web sitenizi kurabilir, SEO yapılandırması yapabilir ve sanal POS ödeme yöntemini sisteminize dahil edebilir.
  • Web sitesinin tasarımında önemli rol üstlenen e-ticaret danışmanı A/B testlerinden en iyi dönüşlerin alınması başta olmak üzere kullanıcı deneyimi ile ilgili birçok konuda geliştirmeler sağlayabilir.
  • Son kullanıcı ile iletişime geçeceği işlevsel yöntemleri keşfederek organik trafiğin artırılmasına katkıda bulunan e-ticaret uzmanı, içerik çeşitliliğinize uygun dijital pazarlama yöntemini de belirliyor.
  • E-ticaret uzmanı web sitenizin açılış hızı ve trafiğini yukarı çekmek amacıyla grafik, metin, teknik altyapı iyileştirmeleri yapabilir.
  • Ödeme yöntemlerinin işlevselliğinden sorumlu olan e-ticaret uzmanı güncel ve yüksek performanslı teknolojilerin sisteme entegre edilmesini kolaylaştırıyor.

E-Ticaret Uzmanı Maaşları

E-ticaret uzmanı olarak iş arayanlar ya da hâlihazırda çalıştığı firmayı değiştirmek isteyenler için en önemli konulardan biri de maaş. Bireyin daha önceki iş referansları, uzmanlık alanları, başvurulan pozisyonun iş hacmi ve teknik donanım; işverenin önereceği maaşın belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Bir başka deyişle e-ticaret uzmanı maaşı, e-ticaret profesyonelinin deneyim ve yetkinliği üzerinden şekilleniyor. Sorumluluk, beceri ve yetki yelpazesi genişledikçe maaş da doğru orantılı olarak artıyor.

E-Ticaret Vergi Muafiyeti

E-ticaret danışmanlık hizmeti veren kişi ve kurumların en çok karşılaştığı iki soru vergi muafiyeti ve reklamlar ile ilgili. E-ticaret sitenizin reklam çalışmalarından verimli sonuçlar elde etmek için profesyonel dijital pazarlama ve reklam stratejileri desteği almanız öneriliyor. Öte yandan e-ticaret ürün seçkisindeki tüm parçaları evinde üreten, üzerine kayıtlı şirketi olmayan ve geliri 220.000 ₺ ve altında olan kullanıcılar vergi mükellefi muafiyetinden yararlanabiliyor.

Başa dön tuşu